Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Followers

Saturday, August 6, 2011

Tupat Sutong a.k.a Sotong Sumbat

Assalamualaikum...

My hubby penah request nak makan tupat sutong ni...
klu org pantai timur sure tau makanan ni...
sotong yang disumbat ngan pulut dan di masak ngan santan...
actually, tupat sutong ni ada 2 version...
satu version manis, ni kelantan style and 
satu lagi version berlemak berkrim disukai ramai, yg ni lak Ganu style...
cara nak masak dua version ni bezanya satu tuy letak gula melaka/ nisan...(bukan batu nisan yer)
n satu lg xyah letak...klu nak letak pon sikit2 jer nak bg rasa manis lemak berkrim gituy...

ak ni macam biasa la...dari kecik smpai ke besor yg ak pandai...MAKAN...
mmg x pnh tau pon camana nak wat tupat sotong ni pon...
disebabkan sayang sayang abg punya psl...me menggodek la resepi2 yg ada dlm tenet ni...
sebenarnya nak kol my mom, tp smlm mie sy lupa la plak nak charge hs...
kol punya kol asyik masuk voice mail jer...
dpt la resepi ni dr website my resepi...tq kepada tuan punya resepi...

so nak share ngan korang resepi tupat sutong versi lemak berkrim disukai ramai
(ak suka yg manis, tp hubby ak suka yg ganu version...so ikut abg la)

bahan2 yg diperlukan
(ak punya resepi mmg xder sukatan...main rasa2 jer)

sotong putih (ikut bp ramai nak makan)
pulut (kasi rendam lbh kurang 1/2 jam)
santan
halba
bawang merah (mayang)
halia 
gula n garam secukup rasa

cara2...

basuh sotong kasi bersih...kepala sotong klu nak masak skali pon xper klu x nak pon xper...
(ak xsumbat pon kepala sotong)
kasi masuk pulut yg dah rendam dalam sotong...pulut tuy jgn masuk sampai penuh...
2/3 pon ok sb nnt pulut tuy kembang, pecah lak sotong bila masak nnt....
then korang cucuk sotong ngan lidi kat bahagian atas...(xnak kasi pulut tuy tumpah)
panaskan santan...then masukkan sotong...
campakkan semua bahan2 halba, bawang merah n halia...
then perasakan dengan garam n gula...klu nak manis sikit leh letak gula melaka...
tunggu mendidih n cucuk sotong nak pastikan pulut dah masak...
siap...sgt senang hokey...
ni la hasilnya

tupak sutong...best2...
p/s: arini dah ramadhan ke-6...means anakanda dah setahun klu calculate dlm bulan islam...ptg ni balik kg amik anakanda kat kg...

2 comments:

Anah said...

Sedapnya ma, anah bila ntah nk buat. suami anah xsuka, tu yg xsemangat nk buat..huhuhu

Akma said...

mmg sedap anah...
org ganu kelantan jer suka makan ni...
org luar ni xtau sgt makanan ni...
nnt anah balik raya ganu wat la...atleast ada family member lain leh makan klu cik pad x suka..heheheh