Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Followers

Thursday, July 21, 2011

Tart Gulung Pertamaku..

Hello frens,
Semalam, i super duper excited nak try resepi  'Tart Nenas Gulung' given by my dear fren, Mrs Zatun Najmiah.
Actually,ni my first trial nak wat  my own biscuit utk celebrate Hari Raya this year.
FYI, i'm not too good in the kitchen...
Masa bergelar student, saya mmg x masuk dapur tolong my mom masak...
masuk dapur cari makanan, YES...itu la saya...
Dasatkan diri ini...kihkihkih...

Berbalik kpd story mori wat tart gulung ni...
smlm, after office hour saya rush balik umah...
smpai jer umah terus kuar kan brg2 nak wat biskut...
lepas berperang kat dapur, akhirnya doh utk tart gulung pon siap...
ngan xcitednye sy pon masukkan doh dlm acuan...
try tekan acuan...Ya Ampun...macam tekan batu...
smpai peluh2 nak dpt 10 biji tart...
dlm kepala...doh ak ni keras sgt ke...rasa ngan tangan cam lembut jer...
Xpe2...try la bakar luy yg 10biji tuy...
letak dlm oven 15 minit....
Ting!!...dah siap...bukak2 oven...hambik ko...gelap...(gambar lupa nak capture)
Hahaha...try la rasa...not bad even dah hampir hangus...
lega 10 biji jer...

Ak pon tunggu la my hubby balik...nak suh tolong ak tolak acuan...
hubby ku ini, klu korg nak tau lg terre bab masak memasak dr ak...
ak nak masak kene ada resepi...dia x perlu semua tuy...
dia tung tang tung tang kat dapur...sedar2 dah masak...
sedap jauh dr ak msk lg...
Sebab tuy klu ak masak x sedap baik dia punya komen...
(tp jarang dia kata x sedap...jaga hati ak la tuy)

Balik2 jer...dia tolong ak kat dapur...
dia cakap doh ak keras ni...
so dia suh ak pukul butter smpai kembang...then masukkan balik doh tuy...
Yeeee!!!...akhirnya doh ku jd cantik molek jasa en hubby ku yg sgt hebat...

Ini la hasil kerja keras ak mlm tadi...
Cantik nyer tidak sebab ak x sapu kuning telur pon atas tart...
ak malas...just nak try masuk dlm mulut jer pon...
TADAAA!!!dipersembahkan...

ni bawak opis nak bg dak opis rasa...
Komen pengkritik utamaku:
en suami: dia kata best...leh la wat utk raya...tp pas masak tuy tolong kemas dapur yer...
ak jawab: ala smlm tertido...konon nak tunggu biskut last tuy masak...last2 ak tido smpai pg...

petang ni nak try wat Almond london cik Noni plak....


4 comments:

Anonymous said...

Camne boleh keras..
Pelik tu..
Ko masukkan tepung sume skali ke?
Ko kena masuk tepung sikit2..
Masa tgh buat acuan, lebihan doh mesti ditutup..
If kena angin nnt keras..

Akma said...

ak letak sikit2...
ak rasa ngan tgn ak lembut....first time buat...
maksud lembut tuy xdpt ditafsir ngan jelas...
tp bila tekan xmau kuar plak...hahahha...
ak dah tmbg ikut resepi ko...
tp xtau la klu penimbang ak tuy dah weng...
hahhaha...
ak rs mmg penimbang tuy rosak...

Lady Finger said...

penah gak cuba buat biskut ni...keras gak..tak gebu langsung..tu la 1st and last buat biskut ni..hihihi

Akma said...

sy punya hasil pertama tuy mmg hampeh la...smpai hitam2...pas dah modify sikit2...hasil last jd ok la...x gebu sgt...tp x la menghncur leburkan semangat...hehehhe