Last week mintak ngan my colleague, Noni resepi Biskut Almond London...
ak beria mintak ngan dia ni, konon nak try wat utk raya tahun ni...
tp smpai sudah resepi jer ak hadap...biskutnyer lom jadi2...kui3
then my bestfren lak mintak ak share resepi tuy....
(kira sistem barter la...dia kasi ak resepi tart gulung, ak kasi resepi kat dia)
so sng share kat blog jer la...
ALAMAK...lupa lak nak mintak kebenaran dr tuan punya resepi...Noni mintak share...
hukhukhuk
Cerita sikit tntg Cik Noni ni, dia ni adik la pada ak....lom kawen yer...
tp smpai sudah resepi jer ak hadap...biskutnyer lom jadi2...kui3
then my bestfren lak mintak ak share resepi tuy....
(kira sistem barter la...dia kasi ak resepi tart gulung, ak kasi resepi kat dia)
so sng share kat blog jer la...
ALAMAK...lupa lak nak mintak kebenaran dr tuan punya resepi...Noni mintak share...
hukhukhuk
Cerita sikit tntg Cik Noni ni, dia ni adik la pada ak....lom kawen yer...
Tp Noni ni mmg suka masak kek ngan kuih...
kek dia wat pon sedap...
untung cik abg yer klu dapat kawen ngan Noni....
tunjuk sikit cmn bentuk almond london tuy... ni bukan hasil tgn ak...ni cilok dr org punya gambar... credit pada tuan punya gambar kat lelong.com |
Ni serba sedikit bahan2 nak wat almond london
Bahan2 doh
250gm Mentega
130gm Gula Icing
450gm Tepung
2biji Kuning Telur
Untuk Isi dalam
Badam Biji (digoreng hingga garing)
pastikan badam sejuk baru leh balut ngan doh yer....jadinya better anda goreng badam siap2...pastuy letak dalam balang kedap udara...pastuy baru wat doh utk biskutnyer...
pastikan badam sejuk baru leh balut ngan doh yer....jadinya better anda goreng badam siap2...pastuy letak dalam balang kedap udara...pastuy baru wat doh utk biskutnyer...
Untuk coklat salut biskut tuy ak guna resepi ak sendiri la...
ak wat coklat ni utk hias kat moist choc cake ak...
ak wat coklat ni utk hias kat moist choc cake ak...
tp xder gram2...ak bantai ikut suka ak jer...hehehe...
Bahan Untuk Coklat Hiasan
Coklat Bar (cairkan jer yer..guna double boil teknik.)
(sebelum nak celup biskut tuy dalam coklat ni...pastikan biskut tuy dah sejuk yer...klu x boleh merekah...x cantik la biskut tuy nnt)
Badam Hancur
(ni nak tabur atas biskut yg dah siap dicelup coklat, n goreng gak kasi crunchy)
satu lg pesanan dr tuan punya resepi...klu nak balut doh kat badam biji tuy...
make sure balut seadanye jer...cukup2 tutup badam tuy jer...
sb nnt biskut tuy kembang...klu balut tebal2 nnt sm besar ngan ibu jari kaki plak...
tambahan: tadi ada bg resepi choc nak celup tuy...tp kali ni sy tukar yer sb tuan punya resepi kata jgn campur pape...nnt choc x keras...cairkan atas dapur jer la...n satu lg choc. bar tuy jgn masukkan dlm peti ais...nnt choc tuy xmau keras2 lak...
selamat menery yer terutama to my bestfren puan zatun najmiah...
Rajin plak kami tahun ni bertukar2 resepi...leh wat kelas memasak utk ibu2 bekerjaya ni...
Badam Hancur
(ni nak tabur atas biskut yg dah siap dicelup coklat, n goreng gak kasi crunchy)
satu lg pesanan dr tuan punya resepi...klu nak balut doh kat badam biji tuy...
make sure balut seadanye jer...cukup2 tutup badam tuy jer...
sb nnt biskut tuy kembang...klu balut tebal2 nnt sm besar ngan ibu jari kaki plak...
tambahan: tadi ada bg resepi choc nak celup tuy...tp kali ni sy tukar yer sb tuan punya resepi kata jgn campur pape...nnt choc x keras...cairkan atas dapur jer la...n satu lg choc. bar tuy jgn masukkan dlm peti ais...nnt choc tuy xmau keras2 lak...
selamat menery yer terutama to my bestfren puan zatun najmiah...
Rajin plak kami tahun ni bertukar2 resepi...leh wat kelas memasak utk ibu2 bekerjaya ni...
5 comments:
TQ2.. cam sonang je ni..
Nnt dh berjaya aku upload dlm blog..
update jgn x update...hehehe
tun ak update resepi...
choc bar tuy jgn campur pape...nnt dia xmau keras...
tuan punya resepi baru gitau...huhuhu
wokeh..
pepandai je ko ubah resepi org ye tadi.. haha
hahaha...ak mmg terre bab tukar resepi org...
Post a Comment